Pasteryzacja jagód (bez cukru)

Jagody opłukać i pozostawić na durszlaku by ociekły.
Delikatnie przełożyć do słoiczków (zostawić 1-2cm wolnej przestrzeni od wieczka).
Pasteryzować 20 min.

Jeśli chcemy pasteryzować z cukrem, to po przesypianiu jagód do słoiczków należy zasypać je 1 łyżeczką cukru (na słoik 200ml).

---------------------------------------------------------------------
PASTERYZACJA:
Na dnie garnka kładę lnianą ściereczkę.
Na ściereczce umieszczam słoiczki (dobrze zakręcone) i wlewam do garnka zimną wodę na wysokość 3/4 słoiczka.
Garnek przykrywam pokrywką i włączam gaz. Doprowadzam wodę do wrzenia.
Po 20min gotowania wyłączam gaz.
Wyciągam słoiczki i układam je do góry dnem.
Przykrywam ściereczką, żeby wolno stygły.

Etykiety: ,